Laptop ekran kartları neden arızalanır

Laptop Ekran Kartları Neden Arızalanır?

Laptop ekran kartları neden arızalanır? sorusu sıklıkla merak edilip araştırılmaktadır. Kısaca tanımlamak gerekirse ekran kartı, monitöre görüntü vermesine olanak sağlayan bir bilgisayar donanımıdır. GPU (Graphic Processing Unit) veya Grafik İşlemci Ünitesi de denilebilir. Ekran kartları; harici olarak ya da işlemci kartına tümleşik (paylaşımlı) iki farklı şekilde de önümüze çıkabilir. Üretilen tümleşik ekran kartları; ev ve ofis kullanıcılarının ihtiyaçlarını giderirken, harici üretilen ekran kartlarının büyük bir çoğunluğu oyuncu bilgisayarlarında veya grafik tasarım işlemleri yapılacak bilgisayarlarda kendilerinde yer edinirler.

Her geçen gün gelişim gösteren ekran kartları, yüksek işlemci gücü ve yapısı ne kadar büyüyorsa tükettikleri enerji de o kadar artıyor. Bunların yanı sıra gelişmiş ekran kartlarının çoğunda soğutucu fan veya soğutucu plaka bulunmaktadır. Ekran kartınız her ne kadar iyi olursa olsun arızalanması olasıdır. Bu arızalanmalara birçok sebep örnek verilebilir. Laptop ekran kartları neden arızalanır gelin beraber inceleyelim.

Ekran Kartı Ömrünü Kısaltan Nedenler

Bilgisayarın en ehemmiyetli teçhizatları arasında bulunan ekran kartı, zaman içinde nitelikli performansını kaybedebiliyor. İlk performansını kaybetmesi ise kullanıcılar için büyük bir problem yaratabiliyor. Ancak bazı kolay teknikler ile ekran kartının ömrü uzatılabilir. Uzun ömürlü ekran kartı kullanımı için neler yapmalı, laptop ekran kartlarını arızalanmaması için çözümler nelerdir araştıralım.

İlk olarak ekran kartında görülen performans düşüklüğünün sebeplerinden bahsedelim. Ekran kartı arızalarının temel sebeplerinden biri sistemin fazla yük kaldırmaya başlamasıdır. Ekran kartı kapasitesini aşan operasyonların yapılması en büyük problemlerden biri olarak dikkat topluyor. Fazla ısınma ve voltaj meseleleri de ekran kartının ömrünü kısaltan etmenler arasında yer alıyor. Aynı zamanda ekran kartlarının üzerinde bulunan hareketli fanlar da ekran kartının duyarlı bir materyal olduğuna işaret ediyor.

Isınma

Eminiz ki herkes yüzlerce lira harcadığı bilgisayarları ve ona bağlı dış birimlerinin bozulmasını ve buna bağlı olarak başlarına ekstra iş açılmasını istemezler. Ayrıca bu kadar yüklü para harcadıktan sonra böyle yüklü bir miktarda masrafa da girmek istemezler. Ancak günlük hayatta kullandığımız tüm araç ve gereçler gibi laptop ekran kartı ve ekran çip biriminin de bir ömrü bulunmaktadır.

Laptop ekran kartları neden arızalanır sorusuna birçok neden vardır ancak genellikle laptop ekran kartları, ekran çipi ısınmasından kaynaklı bozulmaktadır. Eğer siz laptop ekran kartını çok fazla zorlarsanız, ekran kartınızın olduğu bölge de oluşan ısınma çipin bozulmasına hatta yanmasına bile sebebiyet vermektedir. Bu nedenle laptoplarda soğutma sistemi ve soğutma işlemine çok önem verilmelidir. Laptopumuzu uzun bir süre kullanmak istiyorsak mümkün olduğunca aylık ve yıllık laptop periyodik bakımları yapılmalıdır. Bakımlarını eğer yaptırmazsanız zaman içinde işlemci ve sistem fanınız tozlanmaya başlayacaktır. Bu tozlanma aldığınız verimi düşürmekle cihazınızın ısınmasına sebebiyet verecektir. Bununla beraber her geçen gün laptop ekran kartı arızası kaçınılmaz olacaktır.

Laptop ekran kartları neden arızalanır
Laptop ekran kartları neden arızalanır

BGA Çipi

Diğer ekran kartı arızalarından biri ise BGA çiplerinin hatalı olabilmesidir. Kısaca bahsetmek gerekirse entegre devreleri için kullanılan yüzey montaj paketidir. Bu durumda yapılacak tek şey BGA çiplerinin yenisi ile değiştirilmesidir. Bazen de devre kartını üstünde barındıran anakartın BGA çip yükseltmesine ihtiyacı olabilir.

Temizlik

Laptop ekran kartları neden arızalanır sorusunun başlıca sebebi lüzumlu hakimiyetlerin ve harekâtlarının yapılmamasıdır. Bunların yanı sıra sistem içerisini lüzumlu havalandırma sistemleri ile havalandırmamak ve soğutma performansını iyi yakalamamak da yeniden bu sistemin bozulmasındaki ana sebeplerden olabiliyor. Yüksek performanslı bir ekran kartının soğutma ve havalandırma sisteminin çok iyi olması gerekiyor.

Yeni nesil ekran kartlarının soğutma ve havalandırma sistemi zaten çok iyi olacak biçimde dizayn  ediliyor. Ancak, bu sistemlerinin en faal biçimde çalışabilmesi için adaleye içerisinde de daimî olarak pak hava olması gerekiyor. Bunu sağlamak için de havalandırma performansı yüksek olan reyin kasalarını ve adaleye içerisinde havalandırmayı sağlayacak olan yüksek performanslı havalandırma teknolojilerini seçim etmek gerekiyor. Bu ayrıntılara dikkat edildiği taktirde ekran kartınızın bozulması veya performans içeriğinin düşmesi gibi problemler ile karşılaşmayacaksınız.

Ekran Kartı Ömrü Nasıl Uzatılır

Laptop ekran kartları neden arızalanır sorusuna öncelikle yapılması gereken ekran kartının kapasitesini öğrenmek. Yapabileceğinden daha aşırısını arz etmek, ekran kartı problemlerinin ana sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu bakımdan gereksinime uygun bir ekran kartına sahip olmak problemlerin çözümü için kalıcı bir netice verecektir. Ekran kartının ana arızalanma sebeplerinden biri de yüksek ısıdır. Bunun önüne geçmek için de hava akışının sıhhatli bir biçimde sağlandığı bir kasaya sahip olmak gerekiyor.

Havanın adaleye içinde balanslı dolaşımı, ekran kartının performansını artıracaktır. Öteki yandan sürücülerin aktüel olması ve ekran kartını destekleyecek bir Efor Kaynağı – PSU kullanımı ekran kartı ömrünü uzatan etmenler arasındadır. Bazı modellerde termal macun başkalaşımı veya fan pakliği ekran kartının ömrünü uzatabiliyor. Ancak bu çözüm kalıcı olmaktan ziyade geçici olabiliyor. Bir müddet sonra yine ekran kartı probleminden dolayı arızalar ortaya çıkabiliyor. Bu gibi vaziyetlerde kalıcı çözüm elde etme yöntemlerinden biri fan soğutuculardır. Ekran kartının performansında bir mesele oluşmadan fan soğutucu dayanağı almak, ekran kartının ömrünü uzatan ehemmiyetli bir başka yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Laptop ekran kartları neden arızalanır sorusuna cevap olarak bu şekilde derlemek mümkündür.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat
Bize WhatsApp'ten ulaşın!