Bilgisayara Su Döküldü Tamiri Ne Kadar?

Bilgisayara Su Döküldü Tamiri Ne Kadar?

Bilgisayara Su Döküldü Tamiri Ne Kadar? Bahsi geçen bu problem elektronik cihazlarda rastlanan en büyük problemdir çünkü sadece su değil aynı zamanda çay, kahve, kola gibi soğuk, sıcak veya asitli her türlü sıvı teması problemleri ile sıkça karşılaşılmaktadır. Bu nedenle türlü türlü farklı çözüm yöntemleri vardır. Bu sorunun cevabı yapılacak işçilik, değişecek parçalar ve kullanılacak ürün kalitesine göre artabilir ya da azalabilir. Çünkü ürün kalitesi ve ebetteki teknik servisin bilgi birikimine göre oluşacak olan işçilik değişeceği için bu tarz durumlar tamirin maliyetini değiştirebilir.

Peki ya ilk sıvı teması esnasında ne yapmalıyız. İlk olarak kesinlikle bilgisayarınız güç bağlantısı kesilmeli ve mümkünse bataryası sökülmelidir. Daha sonrasında kapatılıp bilgisayar klavyesi aşağıya bakacak şekilde çevrilip güneşli bir yerde bekletilmelidir. Kesinlikle ama kesinlikle bilgisayara yapılmaması gereken şeylerden biri saç kurutma makinesi gibi oldukça fazla ısı saçan ürünler kullanılmamalıdır çünkü yüksek ısı bilgisayarın donanımına zarar verecektir. Pirince yatırmak gibi yöntemlerle bilgisayarınızın dış bağlantı yollarını tıkayabileceğinden ötürü başvurulmaması gereken bir diğer yöntemdir. Bu işlemlerden sonra bilgisayarınız halen açılmıyor ise bir teknik servise başvurabilirsiniz.

Teknik servisin cihazınıza en uygun olan çözüm yöntemini seçebilmesi adına yapmanız gerekenler:

  • Cihazınızın ne süreyle sıvı temasında bulunduğunu
  • Cihazınızın hangi kısmının öncelikli olarak sıvı temasında bulunduğunu
  • Cihazınıza uyguladığınız yöntemleri

Söylemeniz cihazınıza yapılacak olan işlemleri hızlandırır. Sıvı teması olduğu andan itibaren bilgisayarınızın donanımları zarar görmüş olacaktır. Bu duruma rağmen halen daha bilgisayarınızı açma, kullanma, şarja takma, oynama gibi işleri yapmaya devam etmeniz takdirinde çok daha fazla hasar verme olasılığınız oldukça yüksektir. Özellikle 24 saat boyunca bilgisayarınızı açmamanız gerekmektedir. Aksi takdirde oluşacak olan sorunlarla bilgisayarınızın patlama olasılığı dahi vardır.

Sıvı teması olan olaylarda ana kartın veya bağlantı noktalarının “oksit”lenmesi muhtemelen olacak olan bir olaydır. Kısa bir zaman dilimi içerisinde bir sorun olmayacak veya yoktur zannederseniz ama 3-6 ay içinde oksit sebebiyle kısa devre arızaları baş göstermeye. Klavyedeki tuşlar basmamaya başlar sonrasında ise cihaz tamamıyla açılmaz. Kısacası yapılması gereken sıvı ile temas etmiş bir cihazınız var ise vakit kaybetmeden bakımını ve oksit temizliği yaptırmanız önemle gerekmektedir. Bakım ve temizlik işleri size çok bir masraf çıkarmayacağından daha büyük bir masraf yani parça değişimi boyutuna ulaşmadan bakımını ve temizliğini bir anca yapmanız önemle rica olunur.

Bilgisayara Su Döküldü Tamiri Ne Kadar?
Bilgisayara Su Döküldü Tamiri Ne Kadar?

Bilgisayara Su Döküldüğünde Ne Yapılır?

Bilgisayara Su Döküldü Tamiri Ne Kadar?  Sorusunu sormadan öncebilgisayara su döküldüğünde hızlıca müdahale etmeniz gerekmektedir. Birçok sıvı elektriği aktarmaktadır. Bilgisayarınıza sıvı girerse kısa devrelere sebep olarak tamiri mümkün olmayan arızalara yol açabilir.

  • Bilgisayarınız açıkken sıvı döküldüyse acilen kapatın ve güç kablosunu, şarj cihazını ve de diğer tüm bağlı cihazları çıkarın. Bilgisayar kapalıyken sıvı döküldü ise tekrar açmayın.
  • Bilgisayarınızı dikkatli bir şekilde ters çevirin ve de içine giren suyu boşaltın, ardından yumuşak bir bez ile veya emici bir havlu kullanarak yüzeyde kalan suyu aldırın.
  • Kurutma makinesini kullanarak bilgisayara soğuk hava tutun. Sıcak hava yüksek sıcaklıklar kullandığı için dahili bileşenlere hasar verebilir.
  • Bu acil durumlarda kullanmanız gereken işlemlerini uyguladıktan sonra destek almak için bilgisayarınızı en hızlı şekilde ve de en kısa sürede yetkili bir Servis Merkezine götürün.

Cep telefonlarında sık karşılaşıldığı gibi laptop, notebook, dizüstü bilgisayar ve tablet bilgisayarlarda da suya düşürme ve de sıvı teması sıkça yaşanan sorunlardan biri. Genellikle laptop ve notebookların üzerinde çalışırken bardakla su, çay veyahut meşrubat dökülmesi problemi sık şekilde yaşanıyor. Sıvı teması maalesef ki dizüstü bilgisayarlar ve tabletlerde kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Özellikle kola ve ya çay gibi şekerli, gazlı sıvılar bilgisayarın elektronik aksamına ve de devrelerine çok büyük zarar veriyor. Sıvı temasının yaşanması durumunda acilen şarj adaptörü ve de bataryanın cihazdan çıkarılması gerekiyor.

Cihazın üzerini ve de ulaşılabilen bölümlerini tercihen yeni ve de temiz bir bezle kurulayın. Daha sonra da vakit kaybetmeden güvendiğiniz bir laptop, notebook, bilgisayar servisine cihazı götürün. Üzerine su veyahut başka bir sıvı dökülen dizüstü bilgisayarı dikkatlice ve de temiz bir bez kuruladıktan sonra çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için kesinlikle açmamalısınız.

Güç düğmesine bastığınız zaman çalışma başlar ve bu çalışma sonucu oluşan ısı sebebiyle içerisindeki sıvı, tüm dahili ve de elektronik parçalara yayılabilir ve hemen olmasa bile ilerleyen dönemlerde korozyon ve de oksitlenmeye bağlı olarak tamiri mümkün olmayan arızalara sebep olabilir. Kısacası bilgisayarınıza sıvı döküldüyse hızlıca kurulamanız ve de Sıvı temasının yaşanması durumunda acilen şarj adaptörü ve de bataryanın cihazdan çıkarılması gerekiyor

Aksi taktirde tamiri mümkün olmayan dahili ve harici cihazlarda hasara sebebiyet verebilir. Bu acil durumlarda kullanmanız gereken işlemlerini uyguladıktan sonra destek almak için bilgisayarınızı en hızlı şekilde ve de en kısa sürede yetkili bir Servis Merkezine götürün.Teknik servislerin sıkça duyduğu bir soru olan Bilgisayara Su Döküldü Tamiri Ne Kadar? Sorusunun cevabı bilgisayarın türüne gördüğü hasara bağlıdır. Bu sebeple de kontrol sağlanmadan Bilgisayara Su Döküldü Tamiri Ne Kadar? Sorusuna net bir cevep vermek mümkün değildir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat
Bize WhatsApp'ten ulaşın!