Laptop Satın Alma Rehberi

Satın almak için doğru laptopu bulabilmek kolay değildir. Yüzlerce laptop modeli arasından yapılacak olan seçimin özellikle bütçenize uygun olması gerekmektedir. Bütçeye ek olarak laptop ile ne yapmak istediğiniz seçiminizi kolaylaştıracak bir diğer etkendir. Eğer hangi laptopu satın alacağınıza karar veremiyorsanız bu rehberimizden faydalanmanızı öneririz.

İşletim Sistemini Belirlemek

Windows işletim sistemine sahip laptop seçerken çok daha fazla seçeneğiniz olacaktır ama iş Apple’ın MacBook cihazlarına geldiğinde iş biraz daha değişiklik göstermektedir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise Apple’ın söz konusu cihazlarına Windows yükleyebilme şansına sahip olmanızdır.

Her ne kadar Apple’ın cihazları çok daha çok yönlü olsa bile fiyatları çok daha yüksektir. Windows işletim sistemine sahip bir laptop ile Apple cihazları arasında tercih yapmanız gerektiğinde ilk olarak elinizdeki bütçeyi düşünmelisiniz. Daha sonra laptopların sunduğu özellikleri değerlendirmeye başlayabilirsiniz.

Bütçeye Göre Hareket Etmek

Bütçeye göre hareket etmeniz gerektiğinde ilk karşınıza çıkacak olan laptop çeşitleri “Netbook” olarak adlandırılan cihazlar olacaktır. Bu cihazlar iş için kullanabileceğiniz türde cihazlardır ancak güçleri sınırlıdır. Artık yerlerini yavaş yavaş tabletlere bırakmaktadırlar.

Bütçenize uygun düşük fiyatlı bir laptop satın almak istiyorsanız hedefiniz sitelerde gezinme veya ofis programlarını kullanma gibi faaliyetler olmalıdır. Bu tür bir laptop arıyorsanız ve uygun kampanya dönemlerini yakalarsanız çok uygun fiyatlara ihtiyacınızı karşılayacak bir şeyler bulabilirsiniz. Bu laptoplar genellikle eski nesil işlemcilere sahip olurlar. Bunların ekran boyutları ise 15.6 inç ile sınırlıdır.

Bütçenizde harcanabilecek biraz fazla miktarda para varsa daha hafif ve daha hızlı bir laptop bulabilirsiniz. Son nesil işletim sistemleri, uygun boyutlarda depolama koşullarına ve daha fazla belleğe sahip olan laptoplar arasından seçim yapmak için elbette performansı göz önünde bulundurmalısınız.

Bütçenizi ekstra seviyelere çıkartmanız durumunda çok daha hafif ve performanslı bir laptop satın alabilirsiniz. Oyunculara hitap eden veya masaüstü bilgisayarların yerine kullanılabilecek olan 17 inç ekran boyutuna sahip cihazlar arasından seçim yapabilirsiniz. Her şey ihtiyaçlarınıza göre değişiklik gösterecektir.

Kontrol Listesi Hazırlamak

Laptop almaya karar verirken elinizde bir kontrol listesinin olması fazlasıyla önemlidir. Laptopu nasıl kullanacaksınız ve nerede kullanacaksınız sorusuna cevap vermelisiniz. Her şey yaparım diyecekseniz bu durumda kolay taşınabilir, Intel i5 işlemciye sahip, 4GB veya daha fazla belleği ve 500GB depolama alanı bulunan bir laptop seçmelisiniz.

Laptopu kullanma hedefiniz müzik ve film izlemek gibi eğlence işleri mi??? Bu durumda 15 inçten daha büyük ekranı olan ve yüksek çözünürlüğü bulunan laptoplar tercih etmelisiniz. İzleyeceğiniz filmleri sürekli bilgisayarınızda tutmak istiyorsanız bu durumda daha geniş depolama alanına sahip bir bilgisayar seçmeniz gerekebilecektir.

Çok fazla gezen ve bilgisayarım daima yanımda olsun diyen biri misiniz??? Bu durumda hedefiniz taşınabilirlik açısından iyi bir bilgisayar seçmek olmalıdır. Ekran boyutları 13 inçten daha az olan ve 6 saatten daha fazla pil ömrü bulunan laptoplara yönelmelisiniz.

Grafik düzenleme veya oyun gibi faaliyetlerde mi bulunacaksınız??? Bu durumda ekranı geniş, yüksek çözünürlüğe sahip ekranı bulunan, en 8GB belleği ve performanslı bir ekran kartı bulunan laptoplara yönelmelisiniz. En iyi performans için kesinlikle en az dört çekirdekli işlemcisi bulunan laptopları incelemelisiniz.

İncelemeleri Okumak

Kontrol listenizde yer alanlara uygun laptopları belirledikten sonra aralarından seçim yapmaya başlayabilirsiniz. Bunun için laptoplar için yapılmış yorumları ve incelemeleri okumalısınız. Forumlara, alışveriş sitelere ve çeşitli videolara göz atarak ürünler hakkında söylenenlere göz atabilirsiniz. Ek olarak laptop özelliklerini özelleştirme konusunda size imkan tanıyan markaları tercih etmek sizin için çok daha faydalı olacaktır.

Karşılaştırma Yapmak

İncelemeleri okuduktan sonra elinizde çok daha az sayıda laptop kalacaktır. Bu laptoplar arasından en doğru tercihi yapmak için özelliklerini ve fiyatlarını karşılaştırma yoluna gitmelisiniz. Bu karşılaştırma sırasında markaların tercih etmiş ettiği üretim malzemelerini de hesaba katmalısınız. Örneğin bir markanın laptopu 1700 TL ise ve diğer bir markanın aynı özelliklere sahip laptopu 1900 TL ise iki laptopun malzeme kalitesini göz önünde bulundurarak tercih yapmaya çalışmak uzun vadede sizin için çok daha faydalı olacaktır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat
Bize WhatsApp'ten ulaşın!